Jövő Nemzedéke Ombudsman
- 2010-12-06
A mindennapi életünket befolyásolós tényezők közül már három is a vörös zónában helyezkedik el, ezek a klíma, az élelmiszerbiztonság és a biodiverzitás - hangsúlyozta előadásában dr. Fülöp Sándor.
Ezek közül is kiemelkedik az élelmiszer és élelmiszerbiztonság, hiszen a „zöld forradalmak” sorra a visszájukra fordultak, úgymint a túlzott vegyszerezés és a genetikailag módosított (GMO) növények. Illetve az is elgondolkodtató, hogy a megtermelt élelmiszer 50%-a megy kárba egyéb természeti és emberi tényezők hatására.
Arra, hogy ezeket a folyamatokat fékezni tudjuk, szükségesek társadalmi megoldások is, hiszen egy szimpla jogi szabályozás nem elég, a változtatásokhoz a társadalom megváltozott felfogására is szükség van. Vannak ilyen kezdeményezések, mint például a „slow food” mozgalom, melynek az alapelve, hogy fordíts időt arra, hogy megtudd, mit eszel, és mit adsz enni a családodnak - utalt rá előadásában dr. Fülöp Sándor.
Vissza